Sanne89.reismee.nl

Day 57

Donderdag 1 juli 2010

Keti Koti!!
De afschaffing van de slavernij wordt vandaag gevierd. Toen ik rond de middag goed en wel wakker was heb ik wat aangeklooid. Gedoucht, gegeten en met Julia afgesproken dat we elkaar rond 14.00 uur bij zus en zo zouden treffen om de stad in te gaan.

Ditzelfde idee hadden meerdere mensen, bij zus en zo trof ik zowat iedereen die ik hier al heb leren kennen. Voor het eerst sinds mijn tijd hier zijn we de palmentuin door gelopen. Hoewel dat normaal niet zo veilig is kan het vandaag geen kwaad. Keti koti is een beetje te vergelijken met Koninginnedag. Je hoort muziek op straat, overal is het versierd en je ziet kraampjes met rommel of eten. Wat Keti Koti apart maakt is de traditionele klederdracht. Hele gezinnen zie je met hetzelfde stof rondlopen in verschillende handgemaakte pakjes. Zelfs de baby's horen erbij. Tijdens het wandelen kregen we gezelschap van een meneer met een oranje t shirt aan. Hij zocht aandacht bij Julia en mij, het enige dat hij brabbelde was: ‘Krabs?'. Geen idee wat het betekent, en hij begon ons sterk te irriteren met zijn aanwezigheid. Overal waar we gingen liep hij eenzaam met ons mee.
Bij de waterkant kwamen we de cocosman tegen, hij had net goed zaken gedaan. Omdat ik zijn sieraden om had herkende hij me direct. Hij zei dat de foto's die gemaakt zijn geworden binnenkort ontwikkeld werden, dan konden we komen kijken als we wilden. Yael en ik hebben bij verschillende pangi-stands gestaan. Een pangi is een typisch Surinaamse omslagdoek met hoofddoek. De meeste vrouwen gebruiken hem als rok. Niet geslaagd helaas, dan maar wat gaan drinken. Alsof we het aanvoelden was het ook de perfecte timing voor een schuilplaats: de zon ging weg en het begon letterlijk te stortregenen. Hoewel we onder een grote paraplu zaten, waren we alsnog doorweekt. Lianne belde me om te vragen of we ook in de stad waren. Haar huisgenoten gingen weg en ze wilde zich graag bij ons voegen. Bij Ford Zeelandia heb ik op haar gewacht. Geheel in traditie trof ik haar in een bonte pangi die ze net gekocht had. We hebben nog wat gelopen en uiteindelijk ben ik ook geslaagd.

Omdat ik nog wat dingetjes te doen had, ben ik eerder weg gegaan. De anderen zijn gaan eten en ikzelf heb mijn tas voor komend weekend ingepakt en opgeruimd. Rond half 8 trof ik ze weer bij het dansen. De laatste officiële les Zouk. Dinsdag zou examen zijn maar omdat ik dan waarschijnlijk niet kan heb ik mijn examen vandaag afgelegd. Wederom felicitaties want ik heb mijn tweede certificaat binnen.

We zijn wezen eten en daarna direct door naar havanna gegaan. We dachten nog: Het zal wel druk zijn. Dat viel vies tegen, je kon de mensen net niet meer op twee handen tellen. Wel heb ik lekker gedanst. Tegen de tijd dat ik er een punt achter wilde zetten vroeg iemand me nog voor een laatste dansje, en hier heb ik geen spijt van. Al kon ik de dans totaal niet, hij leidde me zo goed dat ik over de vloer gleed. .... Heette hij, later kwam ik erachter dat ie al jaren les geeft bij een andere dansschool. Hierna had ik moeten stoppen, want de volgende met wie ik gedanst heb viel enorm tegen. Niet omdat hij geen ... heette, maar omdat hij vanaf de eerste stap vol met gewicht op mijn tenen ging staan.....